Originea, semnificația și legendele Mărțișorului

Material alcătuit de Cristina Spătaru

Ce este mărțișorul?
Mărțișorul este un mic obiect prins într-un șnur alb cu roșu, care este oferit pe 1 Martie ca un simbol al sosirii primăverii. Acesta apare în tradiția românilor și a popoarelor învecinate (în Bulgaria, Albania și în Macedonia).


Originile Mărțișorului
Deși originile mărțișorului nu sunt cunoscute exact, specialiștii spun că acest simbol are origini daco-tracice, însă prezintă și influențe romane. Tradiția mărțișorului este legată de sărbătorirea Anului Nou, care începea atât la romani, cât și la geto-daci la 1 Martie. Astfel, strămoșii noștri ofereau mărțișorul de Anul Nou (la 1 martie) împreună cu urări de bine, sănătate, bucurii și dragoste.

Cercetările arheologice efectuate în județul Mehedinți, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărțișorul datând de acum cca. 8 000 ani. Aceste amulete erau formate din pietricele vopsite în alb și roșu și erau purtate la gât.

Semnificația Mărțișorului
Mărțișorul este considerat simbolul renașterii naturii și marchează venirea primăverii. Acesta este confecționat dintr-un fir alb și unul roșu, cele două culori fiind deschise interpretărilor.

Firul roșu exprimă iubire, protejează de rele, reprezintă vara, aduce aminte de anumite sacrificii. La rândul său, firul alb semnifică puritate și energie, pace și reprezintă iarna. Prin urmare, șnurul alb-roșu al mărțișorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.

Tradiții și superstiții legate de Mărțișor
Acest mic obiect cu valoare culturală și artistică, numit mărțișor, se oferă în dar persoanelor dragi în data de 1 martie, pentru a le aduce noroc și sănătate. Mărțișorul se poartă în piept sau agățat de încheietura mâinii.

În Dobrogea, mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.

În alte zone, copiii purtau mărțișorul 12 zile la gât, iar apoi îl atârnau de ramura unui pom tânăr. Dacă în acel an pomul era roditor, însemna că și copilul va avea o viață prosperă.

Se spune că Mărțișorul trebuie purtat în piept sau la mână până când primăvara ia sfârșit, moment evidențiat de diverse evenimente cum ar fi înflorirea cireșilor, cântatul cucului sau sosirea berzelor. Atunci trebuie să agăți mărțișorul într-un pom fructifer, într-un trandafir sau în primul pom înflorit pe care îl vezi. Se spune că așa va fi anul tău, înflorit, îmbelșugat și norocos. Bătrânii spun că acesta mai poate fi aruncat în direcția de sosire a pasărilor călătoare odată cu rostirea cuvintelor „Ia-mi negretele și dă-mi albetele”. În trecut, mărțișorul se dăruia copiilor și tinerilor dimineața, înainte de răsăritul soarelui. Acum, de cele mai multe ori, doamnele si domnișoarele primesc mărțișoare, dar exista totuși zone, în special in Moldova unde mărțișoarele sunt oferite băieților. Oamenii din Transilvania, agață mărțișorul la uși, la ferestre sau de coarnele animalelor, pentru a speria duhurile rele. În Bihor, pe 1 martie, oamenii se spălă cu apă de ploaie pentru a-și înfrumuseța și însănătoși trupul, iar în Banat fetele tinere cred că vor fi iubite dacă se spăla de 1 martie cu zăpadă.

*
Data de 1 Martie simbolizează venirea primăverii, fiind ziua în care băieții și bărbații le oferă mărțișoare fetelor și femeilor dragi, tradiția Mărțișorului rămânând un obicei modern și astăzi, deși a început în urmă cu mii de ani. Totodată, în perioada 1-9 martie sunt și „Babele”. Acestea sunt considerate personaje ale mitologiei populare românești și, încă din cele mai vechi timpuri, au fost văzute drept vestitoare ale primăverii. Tradiția Mărțișorului, veche de aproximativ 8.000 de ani, este legată de prima zi de primăvară, de credințele și practicile agrare ale dacilor, care confecționau, peste iarnă, șiraguri de pietricele albe și roșii, pe care le purtau la gât începând cu 1 martie. Aceste mărțișoare simbolizau împletirea armonioasă dintre principiul feminin (roșu = foc, sânge, soare) și principiul masculin (alb = limpezimea apei, înțelepciune).

De ce se dau mărțișoare de 1 Martie? Acestea au însemnat încă de la început un talisman, o amuletă care era aducătoare de noroc celui ce o purta. În credințele dacilor, aceste amulete erau purtate până când înfloreau copacii, pentru ca apoi să fie atârnate de crengi, pentru a aduce fertilitate și spor în gospodărie.

De foarte multe ori, mărțișorul este însoțit și de un buchețel de ghiocei sau de zambile, flori ce simbolizează și ele primăvara. Prin oferirea de mărțișoare, omul dorește să echilibreze principiile contrare și complementare care îi guvernează Universul, precum viața-moartea, lumina-întunericul, vara-iarna, masculinul-femininul, semnificații cuprinse în albul și roșul șnurului.

De ce dau femeile mărțișoare bărbaților de 1 Martie? În Bucovina, femeile oferă mărțișoare bărbaților. Acest obicei este unul vechi: la începuturi, fetele le legau băieților necăsătoriți o ață albă cu roșu la încheietura mâinii, pentru a fi feriți de primejdie atunci când merg să muncească sau să vâneze. Cum acest obicei avea loc la începutul primăverii, a fost înlocuit cu timpul cu mărțișorul de 1 Martie.

Surse:
https://www.libertatea.ro/stiri/legenda-martisorului-tu-stii-care-este-povestea-snurului-alb-rosu
https://www.libertatea.ro/stiri/de-ce-se-dau-martisoare-de-1-martie
https://www.twinkl.ro/teaching-wiki/martisorul

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.